En analog samtale om digitalisering

Svend Brinkmann, professor, Aalborg Universitet, Gert Tinggaard Svendsen, professor, Aalborg Universitet og Dennis Nørmark, forfatter

Se sessionen her>

D. 7/9 kl.14.45 - 15.25: Store sal

Er den offentlige digitalisering i Danmark dér, hvor vi gerne vil have den? Er vi, der arbejder med det, dér hvor vi skal være – har vi styr på hinanden, på os selv og på borgerne? Vi slutter to dage i Aarhus af med en åndfuld, modig og perspektiverende samtale, når Svend Brinkmann sætter scenen og inviterer indenfor til lige dele refleksion og opsang. Med sig har Svend Brinkmann Gert Tinggaard Svendsen, forsker i tillid fra Aarhus Universitet, og Dennis Nørmark, forfatter og debattør. De tre vil sætte spot på ting, vi har lært i det seneste år om at arbejde sammen, hjemmefra, digitalt, om at stå fast og imod, om tilliden og kontrollen og ikke mindst opgør med vaner og uvaner.

Oplægsholdere

Dennis Nørmark, bestsellerforfatter, konsulent og foredragsholder og professionelt bestyrelsesmedlem i blandt andet Danmarks Radio. Hvis digitalisering er svaret, hvad er så spørgsmålet? Hvorfor fejrer vi at vi har sat strøm til en proces, når vi bare skulle have afskaffet processen? Hvorfor ender så mange med at føle at den digitale løsning bliver endnu et sted de skal registrere ting de gjorde i forvejen og hvorfor er det i det hele taget en dårlig idé at tale om it-løsninger når vi i stedet burde tale om redskaber? Digitalisering er blevet beskyldt for at føre meget pseudoarbejde med sig, ligegyldigt og ikke værdiskabende ekstra arbejde, men samtidig er der ingen tvivl om at en række sjæleknusende opgaver der før tog en evighed i dag kan ordnes af robotter og anden banebrydende teknologi. Men hvordan hænger det sammen? Dennis Nørmark skrev i 2018 bogen Pseudoarbejde og fulgte den i år op med “Tilbage til arbejdet” hvor han blandt andet dedikerer et helt kapitel til hvordan vi undgår at IT bliver til pseudoarbejde. På OffDig vil han løfte sløret for sine betragtninger. 

 

Svend Brinkmann er professor i psykologi på Aalborg Universitet. Hans forskning foregår i grænsefladen mellem psykologi, filosofi og kulturanalyse, og han er forfatter til en lang række bøger og artikler om disse områder. Han har bl.a. modtaget DR’s Rosenkjærpris, Gyldendals formidlingspris og Søren Gyldendalprisen for faglitteratur. Han er vært i radioprogrammet Brinkmanns briks på P1, og aktuelt forsker han bl.a. i den stigende udbredelse af psykiatriske diagnoser og i sorg som psykologisk og kulturelt fænomen.

 

Gert Tinggard Svendsen is a Professor of Comparative Politics and Head of Section, Department of Political Science, Aarhus University. He has researched extensively in the importance of trust in society and has authored numerous books and articles – including the popular 60-page book “Trust” from Aarhus University’s Reflections series (Tænkepauser), which explains why trust is so essential to a healthy and productive national economy. As visiting scholar at the University of Maryland and the World Bank, he has worked with trust, social capital and collective action problems. In 2016, he was awarded the Order of the Dannebrog, one of the Danish monarchy’s highest orders of chivalry, for his scientific contributions.

 

Moderator

Rikke Hvilshøj, adm. direktør, Dansk IT

Rikke Hvilshøj