Krig eller kærlighed mellem EU og techgiganterne?

Debat med Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet, Radikale Venstre og Martin Ruby, politisk chef i Norden, Facebook m.fl.


D. 6/9 kl.14.45 - 15.25: Bagscenen

Med alt fra Vestagers techskattesager til retssagen om Schrems II har EU de seneste år taget kampen med techgiganterne op. Men er der virkelig kun stridigheder at finde? Eller er et samarbejde mellem EU og techgiganterne muligt – og er det overhovedet ønsket? Det er EU’s opgave at holde skansen for at beskytte borgerne fra techgiganternes magt og indflydelse, men det er muligvis også EU’s rolle at finde et samarbejde med giganterne, der sikrer at USA ikke løber med alle de successer, der følger med. Hvordan varetager vi bedst borgernes interesse, samtidig med at vi fortsætter den digitale udvikling i Europa? Er techgiganternes tilstedeværelse en for stor trussel mod EU's gældende principper om fx sund konkurrence? Og risikerer vi at sætte os selv for langt bagud ift. Fx Kina og USA, hvis vi tager en mere kritisk indstilling til techgiganternes markedsindtog?

Oplægsholdere

Karen Melchior sidder i Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, hvor hun arbejder for at sikre borgernes rettigheder overfor techgiganter. Hun sidder i Europa-Parlamentets retsudvalg, der har udarbejdet parlamentets indspil til kommissionens forslag om ”Digital Sevices Act”. Melchior er uddannet jurist.Martin Ruby er politisk chef for Norden i Facebook. Han har været i Facebook siden starten af 2018 og arbejdede før dette mange år i dansk politisk på Christiansborg og i flere forskellige ministerier - bl.a. som særlig rådgiver for Søren Pind i Justitsministeriet. Martin har også arbejdet tre år for Google i 2012-2015.